^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Vad är EDI, SOA och M2M?


skrivet den 22 mar av petri, klockan:10:26

Jag tänkte blogga lite om teknik och olika termer som kan behöva förklaras. Först ut tre närbesläktade:

EDI

EDI står för Electronic Data Interchange och är framför allt något som används av företag och organisationer för att flytta affärsdokument. Detta är ett standardiserat sätt att skicka data utan att man behöver ta hänsyn till hur datan ligger hos de olika företagen på deras servrar. Det finns olika EDI standarder, till exempel EDIFACT som är den vanligaste. XML används i EDI flitigt.

SOA

SOA är tjänsteorienterad arkitektur (Service Oriented Architecture) och har tre roller: tjänste givare (service provider), tjänste efterfrågare (service requestor) och tjänste förmedlare (service broker). Tre aktiviteter kan utföras här nämligen publicera tjänst (publish), finna en tjänst (find) och kontraktera en tjänst (bind). SOA är en gammal norsk teknik som är lite svårgreppbar för de flesta.

- Istället för att skapa stora system i en enda spaghettiröra delar man upp det i bitar. De bitarna kan man sedan plocka från, konfigurera och sätta ihop, förklarar SOA experten och konsulten Björn Erik Will.

M2M

M2M är Machine to Machine - maskin till maskin och handlar om att maskiner utbyter data på ett smidigt sätt i fasta nätverk eller trådlösa med hjälp av 3G modem eller GSM modem till exempel. Detta är ganska nytt och på frammarsch. Termen telematik kanske du hart hört talas om, vilket kan sägas är ungefär samma sak. 

Nog med techtalk eller biztalk om teknik för i dag.

 >>>PETRI


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kommentarer

Kommentarer är stängt